ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ     ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ     ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ     ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ    ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ    ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

 

Εκδηλώσεις 2013

Εκδηλώσεις 2012
Εκδηλώσεις 2011
Εκδηλώσεις 2010
Εκδηλώσεις 2009

Εκδηλώσεις 2008

Αδάμου Αδάμος Παναγή

Δημητρίου Γεώργιος Πέτρου

 

Μιχαήλ Μιχαήλ Παναγή

Παύλου Παύλος Γεωργίου

Παύλου Παύλος Κυριάκου

Πέτρου Χριστάκης Νικολάου

Πολυδώρου Αντώνης Βραχίμη

Ζαχαρίας Σπύρου

Μιχαήλ Πέτρου Σιαηλόρος

Σωτήρης Σταύρου Γεωργίου

ΔΕΝ  ΞΕΧΝΩ

Οι Αγνοούμενοι μας  στη λογοτεχνία

Με μια φωτογραφία στοχέρι..   εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγνοούμενους

 

Κατάλογος Βετεράνων Εθνικών Πολέμων μέχρι το 1940

ΔΕΝ  ΞΕΧΝΩ

  Είναι δύσκολο να πιστέψω  πως μας τους έφερε η

αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.    

 Κώστας Μόντης

Πενταδάχτυλος, Ιούλιος - Αύγουστος 1974
 
Να που χρειάστηκε τώρα

Η μούντζα της απαλάμης σου,

Να που ξηγήθηκε τώρα
Η ανεξήγητη μούντζα της υψωμένης απαλάμης σου.
 
Μούντζωσέ μας, Πενταδάχτυλε ακριβέ,
έτσι π αφήσαμε τόσο άφρονα να τουρκοπατηθείς.

Κώστας Μόντης

 

Τουρκική εισβολή

 

Τη θλίψη σου, παππούλη μου, καταλαβαίνω, μα

αυτές τις μπότες σου τις λασπωμένες
τι τις φυλάς τόσο πολύτιμα;
Να τη φιλήσεις έμεινε
τη λάσπη που παρέμεινε.
Τουλάχιστο δεν τις ξεπλένεις;
Σε βλέπω και λυπάμαι έτσι που μένεις
και ξεχασμένος τις κοιτάς ώρες πολλές.
 
—Να τις ξεπλύνω, γιε μου; Τι μου λες!
Μ αυτές είν τις αγαπημένες
που πότισα πορτοκαλιές
για τελευταία φορά.
Η λάσπη τους είναι του Μόρφου χώμα
που σαν να πρόβλεπε τον χωρισμό
όσο περσότερο μπορούσε κόλλησε και μένει ακόμα.
Τις μπότες μου, παιδάκι μου, θα καθαρίσω
όταν στου Μόρφου το περβόλι μου
θα πάω ξανά να το ποτίσω.

Κώστας Μόντης

Το εγκλωβισμένο μοναστήρι

Τι μου έκαμε μεγαλύτερη εντύπωση απ’ αυτά που έμαθα για το μοναστήρι.

Ο Απόστολος Αντρέας βρίσκεται στο ακρωτήρι στο ανατολικό άκρο της Κύπρου.
Πριν το 1974 οι Χριστιανοί πήγαιναν στη χάρη του να προσκυνήσουν και να πάρουν το τάμα τους.

Οι πιο πολλοί έμεναν τη νύχτα στο μοναστήρι για να δουν το πρωί την ανατολή του ήλιου, που όπως λέει ο γέρο Βλάσης (ένας από τους ανθρώπους που έμειναν εκεί) ήταν κάτι το μαγευτικό.
Αν κατεβείς λίγα σκαλιά κάτω από το μοναστήρι θα βρεις το αγίασμα.
Πριν την εισβολή το μοναστήρι ήταν ολοζώντανο. Τώρα οι Τούρκοι το ερήμωσαν.

Χρίστος Τσόκκος

Απόστολε Αντρέα μου

«Απόστολε Αντρέα μου
που είσαι εκεί πάνω μόνος
αντέχοντας τη μοναξιά
το κρύο και το χρόνο.
 
Είκοσι οχτώ χρόνια πέρασαν
που οι Τούρκοι σε σκλαβώσαν
 το όνομα σου όμως έμεινε
γραμμένο στον Αιώνα.
 
Άντεξε Απόστολε Αντρέα μου
 Τον πόνο και το γήρας
και στις 30 του Νοεμβρίου
άνοιξε την αγκαλιά σου.
 
Χτύπησε τις καμπάνες σου
Και φόρεσε τα καλά σου
Γιατί όλοι εμείς θα έρθουμε  
 Πάλι στην εκκλησιά σου.
 
Θα ανάψουμε ένα κερί
 και θα προσευχηθούμε
ΕΙΡΗΝΗ να έρθει στον τόπο μας
και σύντομα να ελευθερωθούμε».

Θεοδώρα Χαραλάμπους

 

Η Λύση

Παίρνω συνέντευξη από το παππού η και γιαγιά μου για το κατεχόμενο χωριό τους.

- Γεια σας, γιαγιά και παππού.

Θέλω να μου μιλήσετε για το κατεχόμενο χωριό σας, τη Λυση και για το σταυραετό του Μαχαιρά που τυγχάνει να είναι συγγενής σας. Από πού πήρε το όνομα το χωριό σας;

- Το χωριό πήρε το όνομα του επειδή είχε ένα βουνό που έπιαναν χαλκόν και τον έλιωναν. Για αυτό το ονόμασαν Λύση, από το ρήμα λιώνω.

- Πόσους κατοίκους είχε το χωρίο πριν την εισβολή;

- Είχε 5,000 κατοίκους.

- Πού ήταν αφιερωμένη η Εκκλησία σας;

- Ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Χρυσολυσσιώτισσα.

Στην Λύση είχε νοσοκομείο από το 1938. Είχε δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο. Στη Λύση έγινε (το πρώτο) γήπεδο με χορτοτάπητα και φωτισμό που ήταν και το πρώτο στην Κύπρο. Επίσης είχε Συνεργατικό Παντοπωλείο και το χορευτικό συγκρότημα το «ΣΥ.ΚΑ.ΛΥ.» Στη Λύση είχε δύο σινεμά το ΛΥΣΙΑ και το ΝΤΙΑΝΑ.

-Γιαγιά και παππού η Λύση λέγεται και ηρωομάνα. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

-Λέγεται ηρωομάνα, επειδή στον απελευθερωτικό αγώνα 55-59 αγωνίστηκαν πολλοί και είχαμε πολλούς ήρωες όπως τον ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.

Και το 1974 η Λύση είχε πολλούς νεκρούς και αγνοούμενους.

Η Λύση ήταν προοδευτική κωμόπολη. Όλοι οι κάτοικοι της την υπεραγαπούσαν και προσπαθούσαν να την κάνουν την ομορφότερη στην Μεσαορία.  Και τα κατάφεραν.

-         Γεια σας, γιαγιά και παππού, σας ευχαριστώ που μπορέσατε να με κάνετε να νιώσω περήφανος που κατάγομαι από την Λύση!  Εύχομαι να ελευθερωθεί η Λύση και έτσι να γνωρίσω κι  εγώ το χωρίο σας που είναι και δικό μου  χωριό.                                                    Γιώργος Καρουλλάς

Η διαμαντόπετρα της Κύπρου

Παντού σε κάθε της πέτρα είναι έντονα χαραγμένη η ελληνικότητά της

Τριάντα ένα ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς και κατοχής. Τριάντα ένα χρόνια δάκρυα και πόθος για γυρισμό.
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η πόλη είχε 40.000 κατοίκους, 92% Ε/κ, 5% Τ/κ και 3% διάφοροι

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γ. ΚΑΚΟΥΡΑ

Οι εκκλησιές μας ακόμα μια φορά από τότε, την αποφράδα εκείνη μέρα της κατάληψης της θαλασσοφίλητής μας πόλης περιμένουν βουβές τους πιστούς να γυρίσουν, τις καμπάνες να σημάνουν και να δοξάσουμε όλοι μαζί τον Δεκαπενταύγουστο την Μεγαλόχαρη. Η Αμμόχωστος περιμένει. Η Κύπρος περιμένει, περιμένουν βουβές οι πόλεις και τα χωριά μας, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Περιμένουν με την πίστη βαθιά στην ψυχή και την καρδιά του λαού μας πως η Μεγαλόχαρη θα φέρει στο πολυβασανισμένο μας νησί ξανά την αγάπη, την ειρήνη, τη χαρά και τη Λευτεριά. Οι καμπάνες να κτυπήσουν ξανά χαρμόσυνα απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου, για να υμνήσουν και να δοξάσουν το Άγιο Όνομά της.

Η ωραιότερη πόλη

Η διαμαντόπετρα της Κύπρου. Η ωραιότερη πόλη του νησιού μας. Παντού, σε κάθε της πέτρα είναι έντονα χαραγμένη η ελληνικότητά της. Η Αμμόχωστος βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, στον κόλπο της Αμμοχώστου. Είναι κτισμένη στην τοποθεσία όπου ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος ο φιλάδελφος έκτισε την πόλη μεταξύ των ετών 285 π.Χ. και 247 π.Χ. και την ονόμασε Αρσινόη από το όνομα της αδελφής του. Κατά τον Μεσαίωνα ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε εκεί λαμπρότατα κτίρια, τιμώντας έτσι τη γυναίκα του Θεοδώρα που γεννήθηκε στην Αρσινόη. Έτσι, η πόλη μετονομάστηκε σε νέα Ιουστινιανή. Την πόλη, όμως, αυτή σκεπάζει πολλή χρυσόκοκκη άμμος, γι’ αυτό πήρε και το όνομα Αμμόχωστος, δηλ. χωσμένη στην άμμο και πιο παλιά Αμμούχουστος. Από τους Άραβες και τους Τούρκους η περιοχή ονομαζόταν Μάουσα, ενώ από τους Ευρωπαίους Φαμαγούστα, που για μερικούς ερμηνεύεται Fame Augusti= Φήμη Αυγούστου. Στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον κόλπο της Αμμοχώστου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Σαλαμίνας και ανατολικότερα το μοναστήρι και ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα. Πριν από τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων το 1974, η πόλη είχε περίπου 40.000 κατοίκους (92% Έλληνες, 5% Τούρκοι και 3% διάφοροι). Ζούσαν στη νέα πόλη 3.200 οικογένειες σε διάφορες ενορίες. Ήταν μια πόλη όμορφη με τους κήπους, τις πορτοκαλιές και τις ροδιές και άλλα καλλωπιστικά δέντρα και φυτά. Οι Τούρκοι κάτοικοι έμεναν στις παλιές συνοικίες της πόλης, γύρω από το φρούριο και μέσα από τα αρχαία τείχη. Η πόλη της Αμμοχώστου είχε διοικητικές, δικαστικές και οικονομικές Aρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τράπεζες κυπριακές και ξένες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, τουριστικά ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, μεγάλο εμπορικό κέντρο, μουσεία, βιβλιοθήκες. Η Αμμόχωστος ήταν πόλη με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Έχει να παρουσιάσει το δημοτικό στάδιο και το στάδιο του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας, έδρα των αθλητικών συλλόγων Ανόρθωσις Αμμοχώστου και Νέα Σαλαμίνα. Η Ανόρθωση, η σημερινή ποδοσφαιρική ομάδα της Αμμοχώστου, «Η μεγάλη κυρία», ιδρύθηκε το 1911 με την ονομασία «Aναγνωστήριο Ανόρθωση». Το σημερινό της όνομα, Σύλλογος Ανόρθωση Αμμοχώστου, το πήρε το 1939. Η Ανόρθωση έχει στο ενεργητικό της πλούσια δράση σε όλους τους τομείς, αθλητικούς, πολιτιστικούς και εθνικούς.

Ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου έχει έκταση 1979 τ.χλμ και πριν από την εισβολή είχε πληθυσμό 130.000 άτομα, από τα οποία το 82% ήταν Έλληνες το 15% Τούρκοι και το 3% διάφοροι - Βρετανοί, Αρμένιοι κ.λπ.

Η Αμμόχωστος, η θαλασσοφίλητη πόλη του Ευαγόρα που η φήμη της και η ομορφιά της έγινε ξακουστή σ’ όλον τον κόσμο, τώρα βρίσκεται κάτω από το πέλμα του βάρβαρου Αττίλα, που με τη βία εκτόπισε όλον τον πληθυσμό της και κατέστησε σε ολόκληρη την Κύπρο 200.000 χιλ. Έλληνες, πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Η πόλη που έσφυζε από ζωή, χαρά και διασκέδαση, η πόλη που φιλοξενούσε κάθε μέρα χιλιάδες τουρίστες στα πολυτελή ξενοδοχεία της και τις δαντελένιες ακρογιαλιές της έμεινε τώρα έρημη, μόνη και νεκρή, χωρίς το άρωμα των ανθών της πορτοκαλιάς και του γιασεμιού. Νεκρώθηκαν οι δρόμοι και οι λεωφόροι της, τα μαγαζιά έμειναν κλειστά, οι πολυκατοικίες άδειες και ολόκληρη η πόλη μοιάζει με «πόλη φάντασμα». Χωρίς φεστιβάλ πορτοκαλιού και Kατακλυσμού, χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις, βουβή στην καταχνιά της σκλαβιάς, προσμένει την ώρα που θα σημάνουν οι καμπάνες και θα σπάσουν οι αλυσίδες της σκλαβιάς.

Ο πρόσφυγας της Αμμοχώστου, κάθε φορά που τον πνίγει η νοσταλγία και ο πόθος της επιστροφής, πηγαίνει στο συρματόπλεγμα του αίσχους και της ντροπής στη Δερύνεια και αγναντεύει στο βάθος να δει το σπίτι του, που τον περιμένει βουβό, με υπομονή και καρτερία.

Σ’ αγναντεύουμε από μακριά, Αμμόχωστος, πόλη αγαπημένη και αντλούμε από εσένα θάρρος, υπομονή και αγωνιστικότητα, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Θα ’ρθει σύντομα η μέρα της επιστροφής και της Λευτεριάς. Το ξέρουμε πως θα γυρίσουμε. Γι’ αυτό στέκουμε ολόρθοι και περιμένουμε τη μέρα του λυτρωμού, τη μέρα που θα γιορτάσουμε όλοι μαζί ελεύθεροι πια, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εποίκους.

Θα σπάσουμε το συρματόπλεγμα της ντροπής και θα τρέξουμε κοντά σου, πόλη μας αγαπημένη. Ναι, θα επιστρέψουμε και θα φιλήσουμε τα άγια χώματά σου, αυτό είναι σίγουρο ότι κάποια μέρα θα βρούμε το δρόμο του γυρισμού γιατί…

* Δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου

15 Αυγούστου 2005

 

Το λιμανάκι της Κερύνειας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact with us  

Αυτή η σελίδα είναι αφιερωμένη σ όλους εμάς που με τόση ευκολία ξεπουλάμε τη πατρίδα μας  Πάμπος Τσόκκος

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ      ΟΔΟΣ ΗΡΩΩΝ      ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ      ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ      ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ     ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ     ΑΡΘΡΑ     ΦΩΤΟ-ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ     ΦΩΤΟ-ΚΑΤΟΧΗ   

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   -    ΚοινοτικΟ ΣυμβοΥλιο ΞυλοτΥμβου    -      ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ    -   ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ     -    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ

Σχεδιασμός Ανάπτυξη Ιστοσελίδας: xylotymbou.org

Τελευταία  ενημέρωση: Σάββατο 13 Απριλίου 2013

To the top